20:00

FC Rosengård

Referat: AIF Barrikaden - FC Rosengård

Startelvan: Mikael L – Alfons – Jimmy, Martin N, Johan S, Adam – Maksym, Joel J, Johan E, Linus – Anders

Avbytare var Henke som spelade sista 40 minuterna, först som innermittfältare och därefter sista kvarten som anfallare, Majed som spelade sista 35 som vänster yttermittfältare, Jamal som spelade sista 20 som innermittfältare och Andreas som spelade sista 18 som vänsterback.

Vi har under försäsongen i år blandat lysande insatser med rena bottennapp. Den här matchen hör sannerligen till den förstnämnda kategorin. Vi gjorde en väldigt, väldigt bra match mot ett bra motstånd (de kom visserligen med ett U-lag men det var ändå ett mycket bra lag vi mötte, snabba, flera av dem mycket tekniska och inte minst tuffa och väldigt löpstarka och de hade också gjort bra resultat mot bra lag i gruppspelet). Vi spelade alltså – fram till sista kvarten, se nedan - för dagen med Alfons som libero bakom en fyrbackslinje och Anders ensam på topp.

När vi använt oss av libero tidigare de senaste åren har det alltid varit Henke som haft den rollen och taktiken har i princip alltid visat sig funka väldigt bra. Nu var det alltså Alfons som fick rollen och han gjorde som hela laget en strålande insats och när dessutom alla låg väldigt rätt i sina positioner och alla slet något kopiöst fungerade vår 1-4-4-1-taktik lika bra som tidigare. Våra motståndare hade oftast otroligt svårt att ta sig igenom vår fina defensiv när de som oftast tryckte på med mycket folk. Visst, vi släppte in 3 mål men ett av dem var ett självmål och ett annat kom på en kontring efter att vi tappat bollen långt uppe i planen när vi började spela mer offensivt efter deras kvittering och utöver målen hade de bara en eller två klara målchanser i matchen.

Vi skapade trots vår på papperet defensiva uppställning faktiskt betydligt fler klara målchanser än FC Rosengård, inte minst kontrade vi väldigt fint (men kunde fått till än fler bra kontringslägen om inte – och detta var väl det enda som var lite dåligt i vårt spel – backlinjens långpassningar så väldigt ofta hamnade hos våra motståndare, detta gällde dock vid närmare eftertanke nästan uteslutande första halvlek).

Vi var ytterst nära att ta ledningen redan efter 45 sekunder när Joel kom fri men målvakten efter ett fint dubbelingripande lyckades avvärja. I den 17:e min fick vi däremot ett ledningsmål när Johan E passade Maksym som efter ett par bortvändningar av motståndare snyggt lade in bollen längs marken nära stolpen – lika enkelt som skickligt! I den 38:e min ökade vi på till 2-0. Linus tog sig fram på sin vänsterkant och slog in bollen mot Anders. En av deras spelare bröt bollbanan men Anders snodde omedelbart bollen av honom och avancerade lite innan han lade in den på ungefär samma enkla sätt som Maksym tidigare om än ur friare läge och lite närmare mål.

Halvleken var spelmässigt jämn men det enda som kunde betecknas som en farlighet från deras sida var ett skott som strök bortre stolpen sedan en av deras spelare gjort en snygg sololöpning men kommit lite ur vinkel och därför hade svårt att få bollen inom ramen om den samtidigt skulle gå utom räckhåll för Mikael (som kanske hade full koll på den?).

I andra halvlek tryckte Rosengård på mer och mer ju längre halvleken led men länge utan att komma längre än till en massa hörnor. Vi var dock ganska farliga när vi kontrade och hade i den 54:e min också ett 3-0-mål inne men det blåstes – en aning tveksamt enligt vissa av våra spelare - av för offside. Annars hade vi nog punkterat matchen redan där.

I den 65:e min fick de en ganska välförtjänt reducering och det var faktiskt ytterligare ett mål av samma karaktär, en inte jättehård boll nere vid ena stolproten. I den 70:e min hade vi en ny chans att förmodligen punktera matchen men Anders lobb över en långt utrusande målvakt gick tyvärr också en lite bit över målet. Minuten efter hade de efter frispark en situation där en snedspark från vår sida lätt kunde resulterat i ett självmål men det klarade sig med mer tur än skicklighet. Självmålet skulle emellertid komma bara ytterligare 4 min senare, d.v.s. i den 75:e min då en av våra backar styrde in ett inlägg i eget mål.

När Rosengård dessutom tog ledningen i den 81:a min på en snabb spelvändning efter bolltapp högt upp i planen från vår sida (ett mål som föranledde ett käckt litet rop som nog hördes hem till upphovsmannens lägenhet i innerstan) tydde förstås precis allt på att de till slut malt ner oss med sitt myckna löpande men matchen tog nu en mirakulös vändning igen. Vi gick efter deras ledningsmål direkt över till 4-4-2 med Henke bredvid Anders på topp och det gav i princip omedelbart utdelning medan de verkade precis så okoncentrerade och tagna på sängen som man ofta är minuterna efter att man själv gjort mål. Efter fint samspel mellan Joel och Henke sköt Joel ett skott som målvakten räddade men där Henke slog in returen.

Rosengård verkade sedan helt oförberedda på att vi fortsatte att spela jätteoffensivt. Och vi skapade nu väldigt mycket chanser. På en av Maksyms många välavvägda hörnor hamnade bollen efter någon mellanlandning på vägen för några sekunder liggande fri på deras mållinje innan en av deras utespelare fick undan den. Vi fortsatte pressa på och när klockan började närma sig vad vi trodde skulle vara full tid, och man som åskådare stod och funderade över vem som borde få slå straffarna i vårt första straffavgörande i klubbens 41-åriga historia, tog vi tillbaka ledningen i matchen. Ännu en av dessa fina frisparkar av Maksym hittade Henkes huvud och han knoppade in 4-3 i 89:e min och hade därmed alltså gjort två mål på 7 minuter.

De verkade fortfarande närmast paralyserade och i den 90:e min fick vi ytterligare ett mål tveksamt bortdömt (för ”ruff”) efter en frispark av – ja gissa vem! Sedan ville matchen liksom aldrig ta slut. Var domaren hittade dessa minuter förstod vi inte riktigt men det blev ett hela 5 min långt gastkramande tillägg innan vi kunde andas ut och mycket – och befogat – stolta kunde vi konstatera att vi nu gått till semifinal mot Lilla Torg som slagit ut Kulladal på straffar i sin kvartsfinal.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 2-10 Avslut på mål: 9-4 Avslut utanför 4-8